Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2024. április 18. csütörtök, Andrea napja van. - Holnap Emma napja lesz.

PROGRAMKERESŐ
márciusmájus
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 


Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Hír, program, kommentek


A cukrozott szénsavas üdítők fogyasztása gyorsítja a sejtek öregedését
A cukrozott szénsavas üdítők fogyasztása gyorsítja a sejtek öregedését

Rovat: Életmód, egészség

Az American Journal of Public Health közzétett egy megdöbbentő tanulmányt, amelynek nem fognak örülni a cukrozott szénsavas üdítőitalok fogyasztói és gyártói. A tanulmány szerzői, az University of California San Francisco (UCSF) kutatói megállapították, hogy a cukrozott szénsavas üdítőitalok fogyasztása hozzájárul bizonyos betegségek kialakulásához. Az ilyen italok nemcsak az elhízásban játszanak szerepet, hanem a sejtek öregedésében is.

 

(Az UCSF az Egyesült Államok egyik vezető orvostudományi egyeteme és kutatóintézete, amely most ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Az intézmény oktatói között 5 Nobel-díjast is találunk.)  

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

A tanulmány kimutatta, hogy a telomerek hossza a fehérvérsejtekben rövidebb volt azoknál, akik rendszeresen sok cukrozott szénsavas üdítőt fogyasztottak.

 

A sejt genetikai információit tartalmazó DNS a kromoszómának nevezett makromolekulákban található. Minden fajra jellemező a sejt kromoszóma-összetétele. Az emberi sejtben 46 kromoszóma van, ebből 44 a testi, és 2 a nemi kromoszóma.  

A telomerek a kromoszómát alkotó DNS-ek végén elhelyezkedő, rövid, több ezerszer ismétlődő szakaszok, melyek mintegy megvédik a DNS-t a pusztulástól, széteséstől. A cipőfűzőhöz szokták hasonlítani, amelynek két végén merev védőréteg található. A telomerek meghatározzák az élőlények élettartamát. A sejtek bizonyos időközönként osztódnak, ilyenkor az örökítő anyagnak is meg kell kettőződnie. Minden sejtosztódás után a telomerek rövidülnek. Mivel ezek nem tartalmaznak géneket, ezért a sejtosztódás során a DNS nem károsodik mindaddig, amíg a telomerek léteznek. Minél hosszabb a telomer, annál hosszabb ideig élhetünk. Az emberi sejtek kb. 50 osztódásra képesek károsodás nélkül. Amikor a telomer elfogy, akkor a kromoszómákat semmi nem védi a károsodástól a sejtosztódás során.

 

A telomerek hosszát legkönnyebben a fehér vérsejtekben lehet megmérni. A rövid telomerek összefüggésben állnak az olyan, öregedéssel kialakuló krónikus betegségekkel, mint a szívbetegség, a diabétesz, és bizonyos daganatos betegségek.

 

A tanulmány egyik vezető szerzője, Elissa Epel pszichiátria professzor szerint, a cukrozott szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztása nemcsak a szervezet cukor-anyagcseréjére lehet hatással, hanem a sejtek fokozott öregedésére is.

Ez az első olyan vizsgálat, amely kimutatta a cukrozott szénsavas üdítők és a telomerek rövidülése közötti kapcsolatot. A kísérleti alanyoknál az életkortól, rassztól, jövedelmi és iskolázottsági szinttől függetlenül észlelhető volt a telomerek rövidülése. A telomerek rövidülése már jóval a betegségek megjelenése előtt elkezdődik. Bár a vizsgálatban csak felnőttek vettek részt, a kutatók nem zárják ki a telomerek rövidülését a gyerekeknél sem.

 

Az UCSF kutatói 5.309 személy telomerét mérték meg. A vizsgálati alanyok életkora 20 és 65 év között volt. Valamennyien olyan személyek, akiknek sem cukorbetegségük, sem szív-és érrendszeri betegségük nem volt, és részt vettek az USA legnagyobb országos egészségügyi felmérésében, amely 1999 és 2002 között zajlott.

A cukrozott szénsavas üdítők fogyasztása és a telomerek hossza közötti összefüggést Elizabeth Blackburn biokémia professzor laboratóriumában végzett mérésekkel igazolták. A professzor 2009-ben kapott orvosi Nobel-díjat, a telomerekkel kapcsolatos felfedezéseiért.

 

Az UCSF kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy napi 20 uncia (0,59 liter) cukrozott szénsavas üdítő fogyasztása 4,6 évvel fokozza a biológiai öregedést, vagyis ennyivel rövidíti meg az élettartamot.

Az átlagos fogyasztás napi 12 uncia (0, 35 liter) volt. A vizsgálati alanyok 21%-a fogyasztott legalább napi 20 unciát.

 

A tanulmány egy másik szerzője, Cindy Leung megjegyezte: „Nagyon fontos megérteni azoknak a táplálkozási tényezőknek a szerepét, amelyek rövidíthetik vagy hosszabbíthatják a telomereket. A vizsgálataink azt mutatták, hogy egyetlen italféleség, a cukrozott szénsavas üdítő fogyasztása okozott mérhető, negatív hatást a telomerek hosszára.” 

 

A cukrozott szénsavas üdítőkről most az is kiderült, hogy az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása mellett még a sejtek öregedésében is szerepet játszanak.

Ez újabb érvet adhat az Egyesült Államokban és a világ más részein is az ilyen italokra kivetett adók bevezetéséhez, hogy így csökkentsék azok fogyasztását, ezzel javítva a lakosság egészségi állapotát.

 

A problémára látszólag megoldást jelenthetnek a cukormentes szénsavas üdítők, amelyek előállításához mesterséges édesítőszereket használnak, de ezek sem nevezhetők egészséges élelmiszernek. Elég, ha csupán a kólafélék egyik állandó alkotóelemére, a foszforsavra gondolunk, amely még a szervezetünk legkeményebb anyagát, a fogzománcot is képes szétmarni.

 

Czinege Imre


2014.10.23. 12:13
Értékelés: 5/5

Még nincsenek hozzászólások



Új hozzászólás
a (*)-al jelzett adatokat meg kell adni !
A hozzászóláshoz nem kötelező bejelentkezni!
A bejelentkezés és a regisztrálás előnyei: INFO
*Név:
*Email:
Honlap:  
Spam elleni
biztonsági kód:

| Új kódot kérek! |
A képen
látható kód:
  



www.delpestmegyeonline.hu
Facebook



Legújabb hozzászólások:

Kedves Szalkai Jánosné!   A regisztrációs jegyen tévesen jelent...

2018.10.01. 13:51
hozzászólt: KMK Nkft.

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy az idősek...

2018.09.28. 12:02
hozzászólt: Szalkai Jánosné

Nesze neked zsalmalé!

2018.09.13. 18:44
hozzászólt: Nokedli

1956-ban elsős voltam a ceglédi gimnáziumban,...

2018.08.14. 17:36
hozzászólt: Balogh György

Nagyszerű élmény volt, köszönjük!

2018.07.30. 13:49
hozzászólt: Kajtár Endre

Kit érdekel a foci semmire nem...

2018.07.26. 15:38
hozzászólt: Magyar Károly

Ajánlott lenne a szakembert elszállásolni pár...

2018.07.07. 08:54
hozzászólt: marsy22

Ha nem találtak az illetékesek "disznóbűzt",akkor...

2018.07.06. 11:39
hozzászólt: Sági Károly

Nem találok munkát és szeretnék gyorsan 

2018.06.25. 10:05
hozzászólt: graurlotti

Meg kellett volna jegyezni, hogy ha...

2018.06.20. 19:55
hozzászólt: Szef


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:


traffipax
 

cegledimunkasszallas