Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2024. április 17. szerda, Rudolf napja van. - Holnap Andrea napja lesz.

PROGRAMKERESŐ
márciusmájus
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 


Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Hír, program, kommentek


Zéró cukor és elhízás
Zéró cukor és elhízás

Rovat: Életmód, egészség

Az előző cikkben arról olvashattak, hogy a cukrozott szénsavas üdítők gyorsítják a sejtek öregedését. Most a cukormentes, diabetikus üdítők sötét titkairól rántjuk le a leplet, így azok fogyasztói sem alhatnak már nyugodtan.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

Óvakodjunk a diétás kólától! – ilyen, és ehhez hasonló című anyagok terjednek a táplálkozással foglalkozó tudományos fórumokon világszerte.

De mitől is óvnak minket? „Diétás”, „cukormentes”, „zéró kalóriatartalmú” „zéró cukor” – ilyen szlogenekkel reklámozzák azokat a szénsavas üdítő- és sportitalokat, amelyek fogyasztása állítólag csökkenti a cukorbevitelt, ezáltal a  testsúlyt, így kiválóan alkalmasak a fogyókúrázóknak, sportolóknak, és általában mindenkinek, aki ügyel az egészségére.

Ebből sajnos egy szó sem igaz, sőt egyre több bizonyíték gyűlt össze az ellenkezőjére.  

 

1952-ben jelent meg New Yorkban az első szénsavas, cukormentes, zéró kalóriás ital, amely egy gyömbérsör volt, és No-Cal márkanéven forgalmazták. Ezt kifejezetten cukorbetegeknek ajánlották.

 

Legutóbb a világ egyik vezető, multidiszciplináris tudományos kutatóintézete, az izraeli Weizmann Institute of Science kutatói vizsgálták a cukormentes üdítők hatását, és arra a következtetésre jutottak, hogy az ilyen italokban használt mesterséges édesítőszerek glukóz intoleranciát okozhatnak, ami a cukorbetegség kialakulását és a testsúly növekedését eredményezheti.

 

A glukóz intolerancia a cukorbetegség kialakulását közvetlenül megelőző állapot. A sejtekben kialakuló inzulin rezisztencia miatt az inzulin nem képes csökkenti a glukóz szintjét a vérben. Ezért a hasnyálmirigy még több inzulint termel, de ez a rezisztens sejteket nem befolyásolja. Így relatív inzulinhiány jön létre, és emelkedik a vércukorszint.

 

A Weizmann kutatói, Eran Elinav immunológius és Eran Segal matematikus a Nature folyóiratban közzétett tanulmányukban kifejtik, hogy az ételekben és italokban használt mesterséges édesítőszerek széles körű használata hozzájárulhat az elhízás és a cukorbetegség járványszerű elterjedéséhez az egész világon.

 

A tudósok először egereken kísérleteztek. Három, közismert mesterséges édesítőszert kevertek az egerek ivóvizébe, olyan arányban, amely az élelmiszereknél is megengedett. Ezeknél az egereknél kialakult a glukóz intolerancia. A kontrollcsoport tagjai tiszta vizet vagy cukrozott vizet fogyasztottak, de ilyen hatást azoknál nem tapasztaltak. A kísérleteket többször megismételték, különböző fajta egerekkel és különböző dózisú édesítőszerekkel, de mindig ugyanazt az eredményt kapták. A mesterséges édesítőszerek minden esetben glukóz intoleranciát okoztak.

 

A tudósok úgy vélték, mindezért a bélbaktériumok a felelősek. A mesterséges édesítőszerekre a baktériumok nem úgy reagálnak, mint a többi, elfogyasztott táplálékra. Ezek a szerek nem szívódnak fel a beleken keresztül, hanem csupán áthaladnak az emésztőrendszeren, miközben a bélbaktériumokkal találkoznak, és megváltoztatják azok működését.

 

A következő lépésben a kutatók a kontrollcsoportban levő egereknél antibiotikumokkal elpusztították a kísérleti állatok bélbaktériumait. Ezután a mesterséges édesítőszereket fogyasztó egerek bélbaktériumait bevitték a kontrollcsoport tagjaiba, ahol szintén kialakult a glukóz intolerancia.

Ez egyértelmű bizonyíték volt arra, hogy a bélbaktériumok megváltozása közvetlenül felelős az anyagcserezavarokért.

 

De vajon az embernél is fennáll ez az összefüggés? Elinav és Segal professzorok ezt is megvizsgálták. Adatokat gyűjtöttek a Personalized Nutrition Project (Személyre Szóló Táplálkozási Terv) résztvevőitől. Ez az Izraelben zajló vizsgálat a világon a legnagyobb a maga nemében, és a táplálkozás valamint az emberi testben található mikróbák közötti összefüggést tárja fel. A programban részt vevő személyek egy héten keresztül viselnek egy hasfalukra rögzített műszert, amely 5 percenként méri a vércukorszintet, és részletes naplót is vezetnek az elfogyasztott táplálékról, valamint a napközbeni fizikai aktivitásukról.  

 

A kísérleti alanyok közül sokaknál már egy hét elteltével elkezdődött a glukóz intolerancia kialakulása, a mesterséges édesítők fogyasztásának hatására. A bélbaktériumaik összetétele is megváltozott. Kétfajta bélbaktériumot mutattak ki náluk. Az egyik glukóz intoleranciát váltott ki a mesterséges édesítők fogyasztásakor, a másiknak nem volt ilyen hatása. Az első csoportba tartozó baktériumok a mesterséges édesítőkre úgy reagáltak, hogy kibocsátottak bizonyos anyagokat, ezek pedig olyan gyulladásos folyamatot idéztek elő a szervezetben, amely a cukor túladagolásához hasonló.   

 

A kutatók célja persze nem a cukormentes üdítők lejáratása volt, hanem a táplálkozás és az egészségi állapot közötti összefüggések feltárása, ami egy lépéssel közelebb visz a személyre szóló gyógyításhoz, amelyben a táplálkozásnak is fontos szerepet szánnak.

Mindezek ismeretében azonban le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a „nullkalóriás”, „zéró cukor” üdítők fogyasztása használna az egészségünknek.

Czinege Imre


2014.10.31. 00:37
Értékelés: 5/3

Még nincsenek hozzászólásokÚj hozzászólás
a (*)-al jelzett adatokat meg kell adni !
A hozzászóláshoz nem kötelező bejelentkezni!
A bejelentkezés és a regisztrálás előnyei: INFO
*Név:
*Email:
Honlap:  
Spam elleni
biztonsági kód:

| Új kódot kérek! |
A képen
látható kód:
  www.delpestmegyeonline.hu
FacebookLegújabb hozzászólások:

Kedves Szalkai Jánosné!   A regisztrációs jegyen tévesen jelent...

2018.10.01. 13:51
hozzászólt: KMK Nkft.

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy az idősek...

2018.09.28. 12:02
hozzászólt: Szalkai Jánosné

Nesze neked zsalmalé!

2018.09.13. 18:44
hozzászólt: Nokedli

1956-ban elsős voltam a ceglédi gimnáziumban,...

2018.08.14. 17:36
hozzászólt: Balogh György

Nagyszerű élmény volt, köszönjük!

2018.07.30. 13:49
hozzászólt: Kajtár Endre

Kit érdekel a foci semmire nem...

2018.07.26. 15:38
hozzászólt: Magyar Károly

Ajánlott lenne a szakembert elszállásolni pár...

2018.07.07. 08:54
hozzászólt: marsy22

Ha nem találtak az illetékesek "disznóbűzt",akkor...

2018.07.06. 11:39
hozzászólt: Sági Károly

Nem találok munkát és szeretnék gyorsan 

2018.06.25. 10:05
hozzászólt: graurlotti

Meg kellett volna jegyezni, hogy ha...

2018.06.20. 19:55
hozzászólt: Szef


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:


traffipax
 

cegledimunkasszallas