Ingatlan értékbecslés Cegléd és környékén

Kattints ide!

Ma 2024. április 20. szombat, Konrád, Tivadar napja van. - Holnap Konrád napja lesz.

PROGRAMKERESŐ
márciusmájus
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Www.AutoAlkatreszek24.hu
A Ceglédi Uránia Mozi
mai műsora
Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

pszichoforyou.hu

 

www.elasticswimwear.co.uk

ELASTICSWIMWEAR
 


Telefonszám kereső
 

Cegléd 2 percben
 


Hír, program, kommentek


Vírusok is okozhatják az 1-es típusú cukorbetegséget
Vírusok is okozhatják az 1-es típusú cukorbetegséget

Rovat: Életmód, egészség

Az autoimmun betegségek egyik fajtája az 1-es típusú cukorbetegség. Ez úgy kezdődik, hogy a szervezet immunrendszere összetéveszti az idegen testeket a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található inzulintermelő sejtekkel, és megsemmisíti azokat. Amikor ezeknek a sejteknek már a 2/3-a elpusztul, a szervezet nem képes tovább elegendő inzulint termelni.

Az inzulin a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjének szabályozásában vesz részt. A szervezet sejtjei csak inzulin jelenlétében képesek felvenni a vérből a glükózt, amely az energiaforrást biztosítja számukra.

 

« A képtár megtekintéséhez kattintson a kisképre!

 

Az 1-es típusú cukorbetegség nem gyógyítható, általában gyermekkorban kezdődik, de ritkábban kialakulhat felnőttkorban is. Az ilyen betegek egész életükben rendszeres inzulinpótlásra szorulnak.

 

A 2-es típusú, felnőttkori cukorbetegség kialakulása és világszerte tapasztalt járványszerű elterjedése a megváltozott életmód és táplálkozás következménye. A kevéssé ismert, ritkábban előforduló, de súlyosabb 1-es típusú cukorbetegség is rohamosan terjed. Ennek okát azonban pontosan nem ismerjük.

 

ADiabetic Medicine folyóiratban izraeli, amerikai és svéd kutatók által közösen publikált tanulmány megállapítása szerint egy méhen belüli vírusfertőzés is kiválthatja ezt a betegséget, még a születés előtt.

A kutatások irányítója Zvi Laron professzor volt, aki a Schneider Children’s Medical Center of Israel Endokrinológiai és Diabétesz Kutatóközpont igazgatója, valamint a WHO Fiatalkori Diabétesz Kutatások Együttműködési Központ vezetője. Az együttműködésben részt vett még az izraeli Hadassah Medical Organization, az University of Washington, és a svédországi Lund University.

 

(Zvi Laron korábban már nemzetközi elismertséget szerzett a róla elnevezett betegség, a Laron szindróma felfedezésével. Ez a törpenövés egy speciális fajtája, amely úgy jön létre, hogy a testmagasságot meghatározó növekedési hormonok ugyan normális mértékben termelődnek, de a receptorok nem képesek erre reagálni, így bekövetkezik a növekedési hormon rezisztencia.)

 

Az említett tanulmány megállapítja, hogy a terhesség alatti vírusfertőzés elindíthatja az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását a genetikailag erre hajlamos magzatban.  

 

A kutatások során 107 egészséges terhes nőnél vizsgálták az autoantitestek valamint a rotavírus elleni antitestek vizsgálatát.

Az immunrendszerben termelődő antitestek védik meg szervezetünket a veszélyes idegen anyagokkal, mikroorganizmusokkal szemben. Ha az immunrendszer meghibásodik, akkor autoantitesteket termel, amelyek nem tudnak különbséget tenni a saját és nem saját molekulák között, ezért a saját szervezetet is pusztítják. Így alakulnak ki az autoimmun betegségek, mint pl. az 1-es típusú cukorbetegség vagy a sclerosis multiplex.

 

A vizsgálatok bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a terhesség alatti vírusfertőzések károsították az anya és a magzat hasnyálmirigyét.

Amikor a köldökzsinórvér antitest koncentrációja meghaladta az anya testéből vett mintáét, vagy az antitest pozitív köldökzsinórvér mellett az anya mintája antitest negatív volt, akkor ez arra utalt, hogy a magzat méhen belüli immunválaszt adott a vírusfertőzésre.

 

A vírusfertőzések esetében a téli időszak fokozott rizikófaktort jelent. A téli hónapokban jellemző járványok idején azoknak az egészséges nőknek a 10%-ában is találtak autoantitesteket, akiknek a felmenői nem szenvedtek autoimmun betegségekben, vagyis genetikailag nem voltak determinálva.   

 

Zvi Laron és munkatársai tovább folytatják a kutatásokat, a jövőben 1.000 nőt és újszülöttet akarnak megvizsgálni.

 

– Amennyiben az újabb vizsgálatok igazolják a feltevéseinket, akkor a fogamzás előtt beadott védőoltások csökkenthetik a vírusfertőzések hatására kialakuló 1-es típusú cukorbetegség, és más, autoimmun betegségek előfordulását. A cukorbetegségnek ez a fajtája nem gyógyítható, így a megelőzése igen fontos lenne nemcsak orvosi, hanem pszichológiai és pénzügyi okokból is. Az ilyen, és ehhez hasonló krónikus betegségek élethosszig tartó kezelése ugyanis nagy lelki terhet jelent a pácienseknek, és óriási anyagi terheket ró a társadalomra is – nyilatkozta Laron professzor.

Czinege Imre


2014.11.26. 12:33
Értékelés: 5/6

Még nincsenek hozzászólások



Új hozzászólás
a (*)-al jelzett adatokat meg kell adni !
A hozzászóláshoz nem kötelező bejelentkezni!
A bejelentkezés és a regisztrálás előnyei: INFO
*Név:
*Email:
Honlap:  
Spam elleni
biztonsági kód:

| Új kódot kérek! |
A képen
látható kód:
  



www.delpestmegyeonline.hu
Facebook



Legújabb hozzászólások:

Kedves Szalkai Jánosné!   A regisztrációs jegyen tévesen jelent...

2018.10.01. 13:51
hozzászólt: KMK Nkft.

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy az idősek...

2018.09.28. 12:02
hozzászólt: Szalkai Jánosné

Nesze neked zsalmalé!

2018.09.13. 18:44
hozzászólt: Nokedli

1956-ban elsős voltam a ceglédi gimnáziumban,...

2018.08.14. 17:36
hozzászólt: Balogh György

Nagyszerű élmény volt, köszönjük!

2018.07.30. 13:49
hozzászólt: Kajtár Endre

Kit érdekel a foci semmire nem...

2018.07.26. 15:38
hozzászólt: Magyar Károly

Ajánlott lenne a szakembert elszállásolni pár...

2018.07.07. 08:54
hozzászólt: marsy22

Ha nem találtak az illetékesek "disznóbűzt",akkor...

2018.07.06. 11:39
hozzászólt: Sági Károly

Nem találok munkát és szeretnék gyorsan 

2018.06.25. 10:05
hozzászólt: graurlotti

Meg kellett volna jegyezni, hogy ha...

2018.06.20. 19:55
hozzászólt: Szef


traffipax
 

 

APRÓHIRDETÉSEK
Keresés a hirdetésekben:
Hirdetési kategóriák
Az apróhirdetések
ingyenesek!

Apróhirdetés feladása
 

Legközelebbi programok:


traffipax
 

cegledimunkasszallas